Her Şeyde Hayır Varmıdır.

Sual: Her şeyde bir hayır vardır deniliyor. Gerçekten her şeyde bir hayır var mıdır?

Cevap: Eğer her şeyde bir hayır var denilirse o zaman insanlar haklı olarak diyebilirler ki, Allaha iman etmemekte, içki içmekte zina etmekte ve adam öldürmekte ve öteki işlerde nasıl hayır vardır.

Öyle ise her şeyde bir hayır var demek yerine hayır bildiklerimizde şer olacağı gibi şer bildiğimiz şeylerde de hayır olabilir. Hayır, olan şeyler Allahın emrettiği emirlerde olacağı gibi Allahın men ettiği işlerde de ise hayır yoktur.

Toplumumuzda her şeyde hayır vardır kavramı daha çok insanların başlarına gelen olaylar için kullanılır. Yani insanın başına bir kaza gelir ölmez, yada musibet gelir hasta olur, bir malını kaybeder, istediği mal ele geçmez, dileği veya arzusu olmaz o zaman kadere imandan gelen teselli ile her şeyde bir hayır vardır der. Başına gelen kazada ölmediği için insanlar kazayı hayır görür. Başına gelen hastalık sonucu ölmez yada sakat kalmaz bunu hayır olarak görür. Bir malını kaybeder onda hayır görür. Gitseydi ölmesi gereken yolculuğa gitmediği için yaşadığı için onda hayır görür. Aldığı bilete bir para çıkmaz her şeyde bir hayır var der kabul eder. Belki bilete para çıksa sapıtacaktım der teselli bulur. Belki şer gördüğü bazı engeller, aksaklıklar, sorunlar ve eksikliklerin zamanla kendisini şerlerden koruduğunu görür her şeyde bir hayır var der.Yada hayır olarak gördüğü bir çok şeyin onu zarara,harama,isyana ,günaha ,hırsa sevk ettiğini görünce ne kadar büyük bir şer olduğunu fark eder.Ve her şeyde bir hayır varmış der.Bazen de zahirde şer görünen bir çok olay bir zaman sonra hayra tebdil eder.O zaman insanlar o şerrin hayır olduğunu anlar bu sözü söyler.Kimisinin evladı ölür,isyan eder,kimisinin eşi ölür,malı elinden çıkar,hasta olup bir uzvunu yitirir,kaza geçirip ölmez,gitmesi gereken yere gidemez,görünüşte hep olumsuz görünen bir çok olayların ardında belki trilyonlarca hayır vardır.İnsan hepsini göremez.Vücuda gelen olayların,hadiselerin,işlerin,vukuatların ve belaların mahiyetlerini,camiyetlerini ve hakikatlerini göremediği için teselli bulmak için o işleri hayra yorar.Kadere iman olan hayra yormak ile kederden emin olur.Bazen belalar,musibetler,hastalıklar ve acılar insanları zahirde üzer,kedere atar,sıkıntı verir,acı çektirir ama neticeleri itibariyle o insanların hidayete,nura,hakikate,rahmete ve hikmete sevk edince insan o şer görünen işin hayır olduğunu anlar ve bu sözü söyler.Bazen insanlar mağlubiyetten bile ders çıkarır vardır bunda hayır der.

Kadere iman edip eşyanın ve varlıkların hakikatini bilen insanlar başlarına ne gelirse gelsin o işte kendisi için hayır olduğunu bilir.Başına gelen musibetlerde,hastalıklarda ve kederlerde Allahın ihtarının olduğunu bilir.Bunu hayır görür.Başına gelen belanın günahlarına kefaret olduğunu bilir.Bunu hayır görür.Zenginliğin kendini saptıracağını bilir fakirliğine itiraz etmez,Allahın kedisine evlat vermemesinin kendisi için hayır olduğunu bilir isyan etmez.Başına gelen musibetlerin makamını yükselterek cenneti kazandıracağını düşünüp şekva etmez.

Her şeyinin, her şeyi idare eden, her şeyi ilmiyle bilen, kudretiyle tahtı emrinde tutan bir zatın elinde olduğunu bilen insanlar,her olumsuz olaylar karşısında tevekkül eder,iman eder,teslimiyet gösterip boyun eğer.Başına gelen her işte bir cemali hikmet ve kemali adalet görüp isyan etmez.Her şeyde bir hayır vardır.Rabbim benim için her şeyin en hayırlısını takdir etmiştir ,Hayır isteyene hayır verir.Şer isteyene bile bazen yine hayır verir.der ve kederden kurtulur.

Eğer insan hüsnü niyet ve imanla her şeyde bir hayır olduğuna inanıyorsa başına gelen olumsuz işlerde dahi hayır görür. Başınıza gelen bütün kötülükler kendi nefsiniz yüzündendir. Ayetinden aldığı ders gereği olarak o şerleri dua ile istiğfar ile tövbe ile ibadet ile hayra çevirmeye çalışır. Bela ve musibetle aklını başına almaya çalışır. Başına gelen musibet ve belalardan ders almaya çalışır. Başa gelen sıkıntıları ilahi ikaz ve ihtar olarak görüp kendine çeki düzen vermeye çalışır. Kaybettiklerini şer olarak değil hayır olarak görür. Şer bildiği işlerin neticeleri itibariyle hayır olabileceğine kanaat eder.

Bir çok insan deneyimleri ve yaşadıkları olaylar ve hadiseler neticesi olumsuz görünen birçok işin ve tecrübenin zahirde şer görünse de hakikat ve netice itibariyle hayır olduğunu görür ister istemez her şeyde bir hayır varmış ya da var demek zorunda kalır. Milyonlarca ihtimali olan olayların hayır ile sonuçlanması neticesi varmış bu işte bir hayır der.

Allahın emrettiği ama bizim yapmadığımız ya da nehy ettiği ama bizim yaptığımız işlerde hayır var demek hikmeti ilahiyeye ve kudreti ilahiyeye iftira etmek olacağı için doğru olmaz. Ama Hissi, duygusal veya nefsi olarak veya emri olarak yaptığımız işler neticesi başımıza gelen olumsuz işlerde Kaderi ilahiyenin de payını düşünüp vardı bu işte bir hayır demek yanlış olmaz.

Biraz daha hızlı gitseydim şöyle olabilirdi, biraz gecikmeseydim şunlar olabilirdi, unutmasaydım şu olabilirdi, şuna karşılık verseydim şu olabilirdi, şunu kazansaydım şöyle olabilirdi, şuna uysaydım şu iş başıma gelebilirdi, vb gibi söylemler hep rahmet eseri olarak o işlerdeki Allahın inayetini gösteriyor. Her şeyde hayır görenlerin Allahtan gelene hüsnü zan ile bakması sonucu hayır oluyor. Allahın rahmetinden ümit kesilmediği için her şeyde şer yerine hayır görülüyor. Bu ise mümin için güzel bir teslimiyet ve tevekkül halidir.

Her şeyde bir hayır vardır diyen kaybettiklerine, belalarına, hastalıklarına, kederlerine, felaketlerine üzülmez. Allaha itimat eder, hüsnü niyet ile iman eder. Rabbinin kendisine rahmet ve merhamet ettiğini düşünüp her şeyi hayra yorar. İsyandan ve dalaletten kurtulur. Vesselam.Tahkik.Org


2 yorum

Re: Her Şeyde Hayır Varmıdır.

selamün aleyküm 10yaşindayken annemi kaybettim daha ondan önceside abimi kaybettim.Kendimi bildim bileli hep sıkıntılı bir hayat yaşadim.cok sevdiyim bir kız vardi evlilik için cok uğraşım cok dua ettim oda olmadi.buldugum bütün îşler benim için zahmetli oldu dogru dürüst ne bir akram var.Allahtan neistediysem ne dua ettiysem vermedi.Allah şahit hep ondan sade bir hayat helal süt emmiş bir hanim istedim bu olmadi.ama aklimdan bile gecmeyen hayalimde bile olmayan işlerde çaliştim gurbette kaldim.Dönüp arkama baktigimda hayatimda deyişen bir şey olmadigini gördüm.Bende ümitsizlik cok oluyor.hayatim olumsuzluklarla gectigi icin malesef her olaya karamsarlıkla bakıyorum.bu durumdan nasil kurtulabilirim.yazarsaniz sevinirim saygilarimla

26.05.2012 - Zehirliok Ziyaretçisi

Re: Her Şeyde Hayır Varmıdır.

Allah c.c razi olsun

17.05.2012 - Zehirliok Ziyaretçisi

Konular