Nişanlılık Döneminde Dini Nikah geçerli midir?

Nişanlılık döneminde kıyılan imam nikahı ile taraflar birbirleriyle dinen evli oldukları için yalnız kalmaları ve yakınlaşmaları caiz olur.

Bu konularda bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken şeyler vardır:

Şahitler huzurunda dini nikah yapmak caizdir. Ancak resmi nikah olmadan dini nikah yapılmasını uygun görülmemektedir Özellikle kadının dini ve dünyevi hukukunun korunması açısından, dini nikahın yanında resmi nikahın da yapılması gereklidir.

Nitekim Osmanlı Aile Hukuku kararnamesinde de mahalle kadısına kayıt yaptırılmayan nikahların geçersiz sayılacağı ifade edilmiş ve resmi nikah üzerinde ısrarla durulmuştur.

Yalnız kalınca günah işlemiş olmamak için dini nikahı tercih ediyorlar. Halbuki daha sonra telafisi çok zor durumlarda kalabiliyorlar.

Bir kadın ve erkek şahitler huzurunda nikahlansalar, karı koca sayılacaklarından, erkek boşamadan kadın başkasıyla evlenemez. Bu açıdan çok tehlikelidir. Nitekim bize bu konuda onlarca soru gelmektedir.

"Ben bir erkekle dini nikah kıydırmıştım. O beni boşamıyor ne yapayım?"

"Ben dini nikahtan boşanmadan başkasıyla evlendim. Zina sayılır mı?" gibi tüyler ürperten pek çok problemle karşılaşılmaktadır.

Bu nedenle resmi nikah olmadan dini nikah yapılmasını asla doğru bulmuyoruz...!
************************************
Bir kimse: "Lâ ilâhe illallâhu vahdehû Lâ şerîke leh, Lehül mülkü ve Lehül hamdü bi yedihil hayr ve hüve alâ külli şey'in kadîr" derse, bu sözler onun için on köle azad etmeye bedel olur.
Ravi: Hz. Ebû Eyyüb (r.a.)

Nişanlılık Döneminde Dini Nikah geçerli midir? yorumları

  • Image Description
    iremhan
    11.11.2011

    bu hassas bir konudur .nişanlılık devresi uzatılmamalı nikah düğüne cok az kaldığı zaman yapılmalı .bundan yana bir cok kardeşimiz zarar görmüş,,bekarken boşanmış durumuna düşmüşlerdir.bazende erkekler artık nikahlımsın diyerek nişanlılarının üzerinde hakimiyet ve yaptırım kurmaya çalışmışlardır ...
    .toplum malesef cehalet içinde .işine geldiğini alıyor kırpıyor ve kendine göre yontuyor . bu konularda yeni evlenecek çiftlerin dini ilmi fikri olarak kendilerini yetiştirmelerini en azından evlilik ve nikahla ilgili kitaplar okumalarını tavsiye ediyorum .çünkü nikah kıyarak bir başkasının sorumluluğunuda alıyor ve ebedi bir yola adım atıyor insan ..
    vesselam ..

    Nezaman ki senin sohbetinden sıyrıldı yüreğim,işteo günden beri biçareyim!
    Ne zaman kalbimde yerini başka heveslere pazarladım,İşte o andan beri avareyim!
    Senden uzaklık ateşmiş YaRab!Merhamet et! .