İMAN İNSANIN HAYATINI AYDINLATAN BİR NURDUR

Cenabı hakkın inanan kulların kalbine ilka ettiği iman, başa gelen bela ve musibetler karşısında insana korunma kalkanı ve savunma mekanizmaları ile beraber dayanma, mukabele etme, ve sabır etme gücü de verir. İmanı olanın ümidi olur,imanı olanın sevinci olur imanı olanın tevekkülü olur imanı olanın sadakati olur imanı olanın tesellisi olur.imanı olanın sabrı olur.imanı olanın kuvveti olur.imanı olanın metaneti olur.imanın olanın yaşama sevinci olur.imanın olanın ebedi saadet arzusu olur.Ama iman olmayınca imanın verdiği hasletlerin zıddı olan menfi şeyler olur.yani ümitsizlik,korku,endişe ,tasa,kaygı,o kalplere ruhlara üşüşür elemler kederler vehimler zanlar kederler o ruh ve kalbi kuşatır..iman ışığı kalbe, ruha, kalbe ,akıla ,hayata sirayet etmedi mi o yerler karanlık olur.Karanlık da ise cinler ve inler cirit atar.karanlık ta göz gözü görmez.her şeyin şekli ve rengi değişir.suretleri başkalaşır.iman nuru ve ziyası girdimi kalbe ve ruha orada ümit güneş ve teslimiyet ışıkları yanar.
Nasıl ki elektrik her girdiği yerde farklı bir işlem yapar,buzdolabında soğutur,fırında ısıtır,çamaşır makinesinde sıkar ve yıkar,elektrik süpürgesinde temizler,fenerde karanlığı aydınlatır.Yani nereye girerse orada farklı farklı işlevler yüklenir.Nurani bir enerjiden ibaret olan elektrik mahiyeti itibariyle nur olduğu için her yere girer her yerde vazife yapar büyük işler görür.Öylede insanın imanı da aynı elektrik gibidir.imanın kuvveti ve nuru insanda farklı mahiyetlerde farklı vazifeler görür.Mesela öfke ve gazap anında insanın öfkesini soğutur ve sakinleştirir. Üzüntü ve keder anında insanın ruhunu ve kalbini teselli ile ısıtır. Günah ve haram insana bulaştığı zaman tövbe ve istiğfar ile temizler. Ümitsizliğin ve çaresizliğin ortasında kaldığı zaman nur ve ışık olup ruh ve hayatını aydınlatır. Göz, kulak ve öteki azalarla kirlenen kalp ve beyni istiğfar ile yıkar temizler. İnsanda donuklaşmış ve sukut etmiş aza ve duygulara girerek onları çalıştırmaya başlar. Ve hakeza ötekilere kıyas edilsin.
Hatta iman sadece dünyayı ve insanın aklını,ruhunu ve kalbini aydınlatmaz imanın ışığı kabrin ötelerine kadar uzanıp o alemlerin dahi hakikatlerini gösterir.ÜEbedi yaşama ümidi verir.Ebedi gençlik ışığı verir.

Eğer insan kuran ve sünnet santrallerine bağlanıp imanını oradan beslerse devamlı olarak kalbi,ve hayatı nur ve ışıkta kalır. Devamlı olarak ferahlıkta kalır. hadsiz düşmanlara karşı devamlı olarak savunmada olur,amansız düşmanlara karşı devamlı olarak kuvvetli olur. Ruhu ve kalbi küfür, yeis, korku ve vahşetin karanlığında kalmaz.Gözü,gönlü ,hayatı ve kalbi aydınlık olur.Dünyevi ve uhrevi ömrü güllük gülüstanlık olur. Ve şu ayetin müjdesine nail olurlar.”O gün mümin erkekler ve mümin kadınları nurları önlerinde ve sağlarında koşar görürsün.Bugün sizin müjdeniz içinde ebedi kalıcılar olduğunuz altından ırmaklar akan cennetlerdir.İşte büyük kurtuluş ve mutluluk budur.Hadid 12)


1 yorum

Hayat gayeyi maksadını

Hayat gayeyi maksadını bilenlere güzeldir
Bilmeyenlere ise zehir zıkkım bir gazeldir.!
************************************************
Boş ve abes sözlerin maskaralığını yapmaktansa
güzel sözlerin hamallığını yapmayı tercih ederim.!

06.12.2010 - tahkik

Konular