Kur'an -ı Kerimi Okuma ve Anlama üzerine...

Araştırmalar ve gözlemlere dayalı olarak yapılan tespitlere göre, günümüzde Kur’an-ı Kerim halkımızın en çok okuduğu, ama en az anladığı kitap konumunda.

Ülkemizde neredeyse evinde Kur’an bulunmayan kimse kalmamasına rağmen, Kur’an’ı anlayarak okuyanların oranı oldukça düşük düzeyde olduğunu bilioyr musunuz...

Kur’an’ın gönderiliş amacı ve insanlara ulaştırmak istediği mesaj ile toplumumuzun şu an içerisinde bulunduğu durum arasında bir mukayese yapıldığında, Kur’an’ın daha ziyade anlaşılmadan okunduğunu yeterince faydalanamadığımızı rahatlıkla anlayabiliriz sanırım.

İnen ilk ayetlerinden itibaren okuyup öğrenmenin, bilimin, barışın ve hoşgörünün öneminden bahseden Kur’an-ı Kerim, bütün müslümanlar tarafından gerektiği gibi okunup yeterince anlaşılmış olsaydı, bugün toplumumuzda giderek yaygınlaşan güvensizlik, huzursuzluk,ahlaki yozlaşma olmazdı sanırım.

Kur’an gereği gibi anlaşılmış olsaydı, İslâm dünyası diye tanımlanan toplumlarda ayrımcılık, hukuk ihlâlleri, kültürel saplantıların bir ürünü olan kan davaları, töre cinayetleri, işkence, fuhuş, soygun, rüşvet, yolsuzluk ve dolandırıcılık gibi suçlar bu kadar yaygın olmazdı.

Çünkü saydığımız bütün bu olumsuzluklar, Kur’an’ın indiği dönemde Mekke toplumunda da yaygındı.

Ancak Hz. Peygamber’in önderliğinde o bozulmuş ve çürümeye yüz tutmuş toplum, Kur’an’ın aydınlatmasıyla çok geçmeden medenî bir toplum haline dönüşebilmiştir

Kur’an-ı Kerim Niçin İndirildi?

Bu soruya verilecek en doğru cevap, bizzat Kur’an tarafından şöyle açıklanmaktadır:

“(Bu Kur’an), âyetlerini düşünsünler, tam akıl sahipleri öğüt alsınlar diye sana indirdiğimiz hayır ve bereketi bol bir kitaptır.” (Sâd 38/ 29)

“O Ramazan ayı ki Kur’an o ayda indirilmiştir. (O Kur’an) insanları hidayete erdirmek, doğru yolu ve hak ile batılı ayırdeden hükümleri açıklamak üzere indirilmiştir...” (Bakara 2/ 185)

benzer örnekleri çoğaltmak mümkün ama insanlara varoluş gayelerine uygun olarak yaşayabilmelerinin yolunu gösteren bir kitap olduğu bizler iiçin aşikar.

Peki Günümüzde Kuranı Kerim Hangi Amaçla Okunuyor :

*Büyü ya da fal bakmak veya nazardan korunmak

Kur’an’ın bu niyetlerle okunması, toplumumuzda maalesef yaygındır

*Şifa niyetiyle hastaya okumak

İslâm’ın hasta olanlar için önerisi, doktora gitmek, ilaç kullanmak ve ancak tıbbın imkânlarının yetersiz kaldığı hastalıklar karşısında ise şifa vermesi için Allah’a duâ etmektir.

*Ölülerin ruhlarını şad etmek:

Çocuklarının Kur’an öğrenmelerini isteyen veliler, genellikle kendileri öldükten sonra arkalarından ruhlarına Kur’an okuyacak birilerinin bulunmasını isterler. Bu elbette güzeldir ama asıl maksat bu değildir.

Kur’an-ı Kerim’in sırf ölülerin ruhlarını şad etmek amacıyla okunmasını eleştiren şair Mehmet Akif ERSOY bu düşüncesini şu dizeleriyle dile getirmiştir:

Ya açar Nazm-ı Celil’in, bakarız yaprağına

Yahud üfler geçeriz bir ölünün toprağına

İnmemiştir hele Kur’an bunu hakkıyla bilin

Ne mezarlıkta okunmak, ne de fal bakmak için

*İbadetlerde gerekli olduğu için okumak

*Sevap kazanmak

*Mesajını anlamak için okumak:

Kur’an’ın ruhuna ve gönderiliş amacına uygun olan asıl okuma budur

Hz. Peygamber bizlere Kur’anı okuyun ve onun prensiplerini yaşayın

buyurmakta...

Peki Kur’an Nasıl Okunmalı?

*Allah Kelamı olduğu bilincinden olmalı insan öncelikle, normal,sıradan kitaptan farkı olduğunun şuurunda olmalı

*Anlama niyetinde ve gayretinde olmalı

*Kur’an okurken, dil, kalp ve akıl işbirliği halinde olmalı

*Ağır ağır okunmalı Çünkü Rabbimiz ; Biz onu insanlara ağır ağır okuyasın diye bölümlere ayırdığımız bir Kur’an olarak indirdik. buyurmakta