"Allah'ım bizi kadınların şerrinden, fitnesinden ve belasından koru." deniliyor. Kadının suçu nedir?

Sabah ve akşam namazlarından sonra "Allah'ım bizi kadınların şerrinden, fitnesinden ve belasından koru." deniliyor. Kadının suçu nedir? Erkekler hiç fitne ve fesat çıkarmıyor mu?

Bu zarar, sadece erkekler için değil erkek ve kadın bütün Müslümanlar için geçerlidir. Yani bu duayı kadınların da yapması gerekir.

Bir şey çok değerli ise, onun verebileceği zarar da çok olur, demektir. Bu, esasen kadının önemini ve değerini gösteren bir duadır. Nasıl ki elmas gibi bir madenin vereceği fayda ile zarar bir değildir. Bu açıdan "elmasın korunmasına ve bozulmamasına çok dikkat etmek gerekir" demek onun kötü olduğunu değil, çok önemli olduğunu gösterir.

Bu açıdan Peygamber Efendimiz (asv) kadınların önemine dikkat çekmiş ve bu kadar önemli bir varlık bozulursa çok tehlikeli olur diyerek ikaz etmiştir.

Unutmayalım ki, "Cennet annelerin ayakları altındadır." Buna göre erkekler de vesvese edebilir. Vesvesenize bunu da söylemeyi ihmal etmeyin.

Kadınların şerrinden sığınmak, diğer varlıkların şerrinden sığınmaya gerek yoktur, anlamına gelmez. Dualarda, Deccal, Süfyan gibi erkelerden, ahir zaman fitnesinden, vb. sığınmayı öneren binlerce rivayet vardır.

Namaz tesbîhâtının istiâze bölümünde Cehennem ateşinden, bütün ateşlerin şerrinden, dînî ve dünyevî fitnelerden ve belâlardan, âhir zaman fitnesinden, Deccâl’in ve Süfyân’ın fitnesinden, dalâletlerin, sapıklıkların, bid’aların belâların fitnelerinden, şiddetle kötülük emreden nefsin şerrinden, firavunlaşmış nefs-i emarelerin şerlerinden, kadın şerrinden, kadın belâsından ve kadın fitnesinden, kabir azabından, Kıyâmet gününün azabından, Cehennem azabından, Allah’ın kahrının azabından, gösterişten, işitsinler diye amel yapmaktan, kendini beğenmişlikten, riyâdan, övünmekten, din düşmanlarının tecâvüzünden, münâfıkların şerrinden, fâsıkların, günahkârların ve isyankârların fitnesinden Allah’a sığınıyoruz. Sığınma ifâdemizi geniş tutup, kendimizle birlikte cemaatimizi, anne ve babamızı, îmân ve Kur’ân hizmetinde bulunan ve adlarını bilmediğimiz tüm mü’minleri, akrabalarımızı ve ecdadımızı da duâmız kapsamına alıyoruz.

Burada zikredilen belâ ve fitneler kadın erkek her mü’minin, her zaman Allah’a sığınacağı tehlîkeler içermeye kâbiliyetlidir. Yani ya bizzat şerdir, ya da şer olmaya istidâdı vardır. İstidad halindeyken de onun muhtemel şerrinden Allah’a sığınmak duânın fazîletindendir.

Kadın şerri ve fitnesi, hiç şüphesiz erkek için olduğu kadar kadın için de Allah’a sığınmayı gerektiren bir potansiyel tehlikedir. Etrafımıza baktığımızda kadın şerrinden, kadın belâsından ve kadın fitnesinden ıztıraba düşmüş, yuvası yıkılmış, günaha itilmiş, görgüsü, göreneği, itikadı ve emniyeti bozulmuş nice kadın görmemiz mümkündür.


risleforumdan hutbe denilen yazardan alintidir


Konular