Belden aşağı

İnsan neslinin bilinçaltındaki temel içgüdüsü, zaman zaman ortaya farklı ifadelerle çıkıveriyor. Hayvansal beynimiz, farkında olmadan kendi terminolojisini üretiyor. Kimi zaman sokak kavgalarında, kimi zaman entelektüel gözüken kavgalarda bu terminolojiye sıkça rastlıyoruz.









Radikalin ortaya çıkardığı kitap skandalında da durum böyle. İğrenç bilmeceler, küçücük çocuklarda belden aşağı kültürün oluşmasına hizmet ediyor. Zaten sosyal çevresinde sıkça duyduğu ve gördüğü belden aşağı sözlerle oluşan kültür masum beyinleri yaralarken, bir de buna kitap desteği olması oldukça vahimdir.













Kitap desteği dışında, ağız bozma kültürüne diğer bir katkı da siyasîlerin ağız dalaşlarında veriliyor. AKP’li Dengir Mir Fırat ve Haluk Koç arasında geçen argolu atışmalar da bu kültürün tuzu biberi olsa gerek. Gerçi siyasette gizliden gizliye edilen küfürleri muhatapları duysaydı, epeyce kan dökülürdü sanırım. Eh, zaman zaman da bu aleniyete dökülüveriyor.












Doğu toplumlarında “masumiyet, Batı toplumlarına göre daha az. Batılı, yetiştiği kültürün gereği olarak, her şeyi açık söyler. Batılının içinde sakladığı oldukça azdır. Bu bakımdan Batıda kalan insanlarımızda, içinde kin tutmadığı, düşmanlık beslemediği için Batılı insanları övme eğilimi oldukça yüksektir. Dürüstlük, hilesizlik ve diğer negatif davranışlar gerçekten de az görülür.









Danışmanlık hizmetlerinde “iyi insan + iyi sistem= mükemmellik‿ vurgusu daima yapılır. Bu yaklaşımın diğer versiyonları ise şöyle: İyi insan kötü sistemde içe kapanır. Kötü insan iyi sistemde fitneci olur. İyi insan iyi sistemde harika olur. Kötü insan kötü sistemde iktidar olur. Özetle, insan kumaşınızı her halükârda iyi dokumak gerekir.












Doğu toplumlarında, özellikle dinin yasakladığı davranışlar, demek ki, insanların en çok uygulama eğilimi gösterdikleri davranışlar olsa erek. Bir nevi, Allah, insanların önünü kesiyor. Dedikodudan (gıybet) tutun da her türlü düşmanlıktan, hırs, hased ve kindarlığa kadar tüm olumsuz davranışlar yasaklanırken, sevgi, merhamet, saygı, hürmet gibi toplumsal davranışlar sevap olarak nitelendirilmektedir.










Belden aşağı kültürü bir şekilde toplumdan çıkararak anamızı, bacımızı, sülâlemizi ve diğer sevilen ve değer olarak nitelendirilen her türlü kavramı, küfrün bel altı saldırılarından koruyalım.

anonim


Konular