İnternette dolandırıcılık arttı!

Teknolojinin en büyük nimetlerinden biri olan internetin kullanım alanları o kadar geniş ki, akşam yemeğimizi bile internetten sipariş verip, ödemesini de internet üzerinden gerçekleştirebiliyoruz. Bankacılık işlemleri de kolaylıkla internet üzerinden yapılabiliyor. Bankacılık işlemlerini internet üzerinden yapmak hem kullanıcı hem de banka açısından çok büyük bir zaman tasarrufu sağlıyor. Bundan dolayı bankalar müşterilerini "İnteraktif Bankacılık" dedikleri sisteme yönlendiriyor. Yönlendiriyor yönlendirmeye de bu "İnteraktif Bankacılık" sistemleri sanal hırsızların odak noktası oluveriyor.
Banka müşterisinin, internet bankacılığını kullanıp bankacılık işlemini yapabilmesi için, bankanın hazırladığı sisteme girmesi, girerken de kendi belirlediği şifreleri girmesi gerekiyor. Şifreleri girdikten sonra hesabı ile ilgili birçok bankacılık işlemini yapma yetkisine sahip oluyor. Sanal hırsızlar da, bu müşterilerin şifrelerini ele geçirmenin yollarını düşünüyorlar ve birçok hile buluyorlar.
Hırsızlar banka müşterisi olduğuna kanaat getirdikleri kişinin e-mail adresine veya cep telefonuna sahte mesajlar atıp, banka tarafından bilgi güncellemesi yapıldığını veya bir hediye kazandığını bildiriyorlar ve hemen banka bilgilerini güncellenmesi gerektiğini yazıyorlar. Kullanıcı da mesajın nerden geldiğine dikkat etmeden, hangi sayfaya yönlendiğini bilmeden, hırsızların hazırladığı ve müşteri banka sitesi ile aynı görünüme sahip olan siteye girerek, kişisel bilgilerini ve şifresini yazıyor. Kullanıcı şifreyi bankanın hazırladığı sisteme yazdığını düşünürken, hırsızların profesyonelce hazırladığı ve banka sistemi ile birebir aynı görünüme sahip olan sisteme yazdığının farkına varmıyor. Şifre direk hırsızların eline geçiyor ve sürekli online olan bu hırsızlar hesaptaki parayı birkaç dakika içinde kendi hesaplarına aktarıveriyorlar. Sanal hırsızların, banka müşterileri için büyük tehdit oluşturduğu ortada. Hırsızların tuzaklarından korunabilmek için çok dikkatli olmak gerekiyor. Banka, müşterilerine, hırsızlara karşı alınacak tedbirler hakkında bilgilendirici mesajlar gönderiyor. Sanal hırsızlardan korunmak için bazı ayrıntılara dikkat edersek zarar görmeyiz. Örneğin internet tarayıcımızın sağ alt kısmında yer alan kapalı kilit işareti, güvenli ve şifrelenmiş bir sayfada işlem yaptığınızı gösterir. Yine internet tarayıcımızın üst kısmında, adres bölümünde bulunan adresin https:// olup olmadığını inceleyin. Linke tıklandığında https:// çıkıyorsa güvenli ve çeşitli şifreleme metotları ile işlem yapılıyor anlamına gelir. İnternet adresi olarak sayısal rakamlar içeren adresler ile karşılaşırsanız kullanmadan önce mutlaka kontrol edin. Bankaların işlem yapılan sayfalarının adreslerinde genelde banka ismi yer alır.
Türk Ceza Kanununa göre sahte ya da üzerinde sahtecilik yapılan banka veya kredi kartını kullanarak yarar sağlayan kişi, 4 ile 8 yıl hapis cezasına çarptırılıyor. Bazı devletler sanal hırsızlar için uzman kişilerden oluşan enstitüler kuruyorlar ve bu enstitüler ülkelerin güvenlik birimleriyle koordineli çalışıyor. Bu tür çalışmalar, sanal hırsızların meydana getirebilecekleri maddi zararı azaltıyor.
Hırsızlık, bir ülke için ahlaki bir sorundur. Ahlaki çöküntüde olan ülkemizde birçok suç türünde sürekli artış vardır ve sanal hırsızlıkta bu artış içinde olan suç türlerindendir.

Ümit SAKLI