RESMİ NİKAHTAN ÖNCEKİ DİNİ NİKAH NE KADAR GEÇERLİDİR?

“Toplumun en çilekeş ve mağdur olan kesimi hangisidir?” diye sorsalardı ben, “bayanlar” derdim. Toplumun değişmesine göre bir bayanın ezilme ve mağdur olma şekli de değişmiştir.

Gelenekçi bir toplumda, kadın denince bir ev süpürgesi; globalleşen bir dünyada, kadın denince de bir iş makinesi gelir insanın aklına. Her iki toplumda da bazı bayanlar, içindeki itaat duygusundan dolayı ezilmişliğe razı olan bir acubeler fırkasından olmuşlar veyahut da ezilmemek ve direnmek için feminizm martavallarını okumuşlardır.



Kadın, İslam’da, evlilikte söz sahibi oldu

Buna rağmen evlilik müessesesi Hz. Adem’den bu yana, her toplumda değişik şekillerde varolagelmiştir. Sadece İslam’a özgü birşey değil, insan fıtratı ile direkt alakalı olan bir vakıadır. İslam’dan önceki devirlerde de insanlar evleniyorlardı. O dönemde kadın, kocasının mutlak hakimiyetinde yaşamak zorunda olan zavallı bir canlı türüydü ve kurdukları müessesenin idame etmemesi, kocanın keyfiyetine müteallık bir mesele idi. Kısaca, cahiliyyedeki kadının nâmüsait olan hâli, kocası olacak zâtın insafiyet derecesine bağlı idi.

İslam, yeni bir evlilik çeşidi getirmeyip toplumdaki kadının nâmünasip olan bu halini ıslah edici ve onun da bir insan olduğunu hatırlatan kurallar getirmiştir. Artık kadınlar da hak sahibi idi. Zira, Cenab-ı Allah “Nikahladığınız kadınların mehirlerini seve seve verin.”(1) buyurmuştu ve asrının ilk kadın hakları beyannamesi mesabesinde olan bu ayetler çerçevesinde Peygamber Efendimiz hiçbir kadını mehirsiz bırakmamıştı. Nikahta, mihri unutulsa bile, sonradan o bayanın yakın çevresine göre takdir edilen mihre de İslam hukukçuları mihr-i misil ismini vermişlerdir.

Tamamen kadının hakkı olan ve kimseye vermek zorunda olmadığı bu mihrin yanında, kocanın, hanımının nafakasını sağlama mecburiyeti de geldi. Cenab-ı Allah: “Kadınların da erkekler üzerinde hakları vardır.”(2) buyurur. Böylece erkek, yediğinden yedirmek, içtiğinden de içirmek zorundadır.

Ve yine kadınlar, İslam’la beraber artık kocalarının mallarından müstakil bir parça da tasarruf hakkına sahip olacaklardı. Yani miras hakları doğdu ve çok önemli bir hak daha verildi. Bundan böyle haklı mazeretler sonucunda onlar da kocalarını boşayabileceklerdi.



Kadın, mağdur olursa ne yapacak?

Şu yaşadığımız hayata baktığımızda; bir bayan, dini nikahı kıydırdıktan sonra bir mağduriyet durumu yaşarsa, hakkı olan mehri almak için nereye başvuracak? Nafakayla ilgili bir mahrumiyet olduğunda, ya da kocasının yıllar sonra resmi nikah yapmadan önce vefatıyla beraber insafsız erkek ailesinde kalan kadın, miras hakkını elde edebilmek için İslam’ın hangi müessesesine başvuracak?

Kocasının kusurlu olduğunu tesbit eden bir bayan, İslam’da Kadı’ya başvurur. Kadı (hakim) da özründe haklı olduğu kanaatine varırsa kadını kocasından boşar.

Şu anda, dini nikah kıydığı halde kocasından boşanamayan bayanın hali ne olacak?

Erkeğe talak hakkını verip ve kadına boşanma hakkını vermeme ne kadar sıhhatli olabilir?

Böyle bir durumda kalan bayan, ömür boyu eşinin kahrını çekmek zorunda mıdır, yoksa kendisini dinen boşaması için hocaya mı şikayet edecektir?

Velhasıl, bugün dini nikahla evlenen kadınların (bir zamanki cahiliye dönemindeki bayanlar gibi) bazı önemli hakları ne yazık ki ellerinde değildir. Bu dini haklara ulaşana kadar, kaybettiği bu hakları nerede bulursa almalıdır. Zira dinî ibadetin toplumsal işlevinde bugün yaşanamaz şeyler mevcuttur.

“Dinî nikahın kadın açısından mevcut olan ve bugün geçerliliği kalmayan bazı faydaları bugünkü resmi nikahın içinde mevcuttur. Miras, nafaka ve boşanma gibi haklarının bir benzerine resmi nikahla ulaşabilir. O halde dini nikahın işlevinin büyük bir bölümüne ulaşmak için resmi nikah şarttır.”

Resmi nikah yapmayan veya yapamayan (ikinci eş gibi) bayanlar, İslam’ın verdiği hakları bir takım evraklarla güvence altına almalıdırlar.

Belki de, dul bayanların üzerlerine kat tapusu almaları bu kaygıdan kaynaklanmaktadır.

Kocasının vefatı ile kendisine bir güvence bulamayan bayanlar, bu ezilmişliğin sebebini İslam’da değil, kendilerinde bulmaları gerekmektedir.



Resmi nikah, dini nikah yerine geçer mi?

- Resmi nikah kıyılırken icap ve kabul işi ağızla da ifade edilirse, (zira Hanefi fukehası ağızla söylenebilecek bir şeyin özür olmadıkça buna muadil bir şeyle ifadesinin caiz olmadığını söyler.)

- İki erkek şahit veya iki erkek konumunda şahitler olursa,

- Bire bir şart olmamakla beraber mihir tayin edilirse,

Kısaca; dini nikah için gerekli olan şartlar resmi nikah esnasında icra edilirse, o nikah dini nikahın da yerine geçer.

Resmi nikahlar genelde tarafların fotoğraflarıyla beraber vardıkları, evlilik cüzdanı için imza atmalarıyla biten törendir. Dini açıdan şüpheye düşmemek için dini nikah olmazsa olmaz gibi bir şarttır.

Resmi nikahlardan önce dini nikah kıymak dinen doğru dahi olsa, âmiyane tabirle sakattır.

Dini nikah kıyanlar, yine dini nikah şartlarını bozan şartlar çerçevesinde bu nikahı feshedebilirler. Bunun dışındaki durumlar dinen sakıncalıdır.

Örneğin, İslam hukukunda kocanın kısa dönem hapse girmesi boşanma sebebi değildir veya evlenmeden önce bilinen özrü evlendikten sonra boşanma sebebi olamaz.



Kocası hapse giren kadın, kocasını boşayabilir mi?

Kocası üç seneliğine hapse giren bir bayan veya özrüne razı olduktan sonra yan çizen bir bayan, bulunduğu devletin hukukuna göre, hakime varıp kocası hapisteyken boşanma davası açıp boşansa, boş mudur?

Evet: Kadın içinde bulunduğu hukuk kurallarına göre boştur. Resmi olarak nikah sona erer.

Hayır: Hanefi, Şafii ve Hanbeli mezhebine göre hapis cezaları bir boşanma sebebi değildir. Nikah geçerlidir.

Bu durumdaki bir kadın bir başkası ile evlenebilir mi?

Hayır: Çünkü dinen daha boşanmamıştır. Başkasıyla evlendiğinde, dinen zina etmiş sayılır.

Bu soruların cevabının evet veya hayır olması kişinin dinini değerler, hiyerarşisinde nereye oturttuğu ile paralellik arzeder. Yani dini hassasiyeti olanlara göre boşanmamıştır.

Bu noktada dini nereye koyacağını bilmemek ise...

FİKRET ŞANLI

Kaynaklar:
(1) Nisa/4
(2) Bakara/222

RESMİ NİKAHTAN ÖNCEKİ DİNİ NİKAH NE KADAR GEÇERLİDİR? yorumları

  • Image Description
    yorumsuz
    13.06.2007

    Esselamü aleyküm muhterem hocam... sitenizi beğeniyle takip ediyorum gerçekten aldığım hazzı anlatamam... Hele hele dinimiz islam hakkında o kadar sapık, gerçekçi olmayan, dinimizi ve müslümanların kafalarını kurcalayan siteler ve düşünceler varken sizlerin böyle gerçekçi ve günümüz müslümanların sorularına cevap verebilecek tarzda güzel bir o kadar da içerik bakımından yoğun bir site hazırladığınızdan dolayı teşekkürlerimi bir borç bilirim...KIYMETLİ HOVALARIM DİLEĞİM BU KONUDA DAHA GÜZEL ÇALIŞMALARINIZI BEKLİYORUM... BİR DE RİCAM: BİR MÜSLÜMANIN EVİNDE GÜVENİLİR HANGİ İSLAMİ KAYNAKLAR BULUNMASI GEREKİR... BİZE HADİSTEN, TEFSİRDEN VE DİĞER İSLAMİ KİTAPLARDAN TAVSİYE EDECEKLERİNİZİ BEKLİYORUZ...(meil adresime de olabilir) EN DERİN SAYGILARIMLA ALLAH RAZI OLSUN SİZLERDEN... ESSELAMÜ ALEYKÜM....