Nefis

Nefsin Tutkuları

Nefis kelimesi ‘insanın kendisi’ anlamına gelir ve ‘benlik’ olarak düşünülebilir. Kur’an ayetlerine göre, insan nefsinin kötülüğü emreden bir yönü ve o kötülükten sakınmayı emreden diğer bir yönü vardır.
Nefse ve ona "bir düzen içinde biçim verene",
Sonra ona fücurunu (sınır tanımaz günah ve kötülüğünü) ve ondan sakınmayı ilham edene (andolsun).
Onu arındırıp-temizleyen gerçekten felah bulmuştur.
Ve onu (isyanla, günahla, bozulmalarla) örtüp-saran da elbette yıkıma uğramıştır. (Şems Suresi, 7-10)

Nefis

İnsanı, "işittik ve itaat ettik" demekten alıkoymaya çalışan etkenlerden en önemlisi, ‘heva’, yani insanın bencil tutku ve istekleridir. Hevanın kaynağı ise insanın içindeki ‘nefs’idir. Nefis, Kuran'da bildirilen ifadesiyle "... var gücüyle kötülüğü emredendir..." (Yusuf Suresi, 5) Şeytanın kontrolü altındaki nefis, hiçbir zaman insanın iyiliğini istemez. Bu nedenle insan, nefsinin kendisine vereceği emirlere karşı son derece dikkatli olmalıdır:

AZGINLAŞMIŞ NEFİSLERİN TERBİYESİ NASIL OLUR.....

İnsanın nefsi haramlarla ve hevanın arzularıyla beslendikçe büyür azgınlaşır ve baş edilmeyecek hale gelir. Özellikle bugün ki sefahet üzerine kuralan medeniyet nefsi öyle yoldan çıkarıp öyle azgınlaştırmış ki, artık nefis baş edilemeyecek bir hale gelmiştir. Medeniyetin cazibedar oyuncaklarıyla ve fantezileriyle beslenen ve büyütülen nefis bir nevi insanın üstünde mevhumu rububiyet tevehümü ile hükmetmeye başlamıştır. Yılan istidadından ejderha istidana dönmüştür.

DAYANAMIYORUM

belli bi zaman sonra gunahlara okadar alistim ki normal mis gibi geldi cevremde ki bazi insanlarda cok fazla yadirgamadi bana bir dur diyen olmadi bi kisi disinda o kisiye cok tessekur ediyorum suan yaptigim herseyin farkindayim ve artik dayanamiyorum derin bi bosluk icersindeyim kendimi yapayanliz hissediyorum...nefsimi yargilamaktan derslerime konsentre olamiyorum heran kafamdaki kirli dusunceleri nasil temizleyebilirim diye dusunuyorum herkes tovbe et diyo fakat tovbeyle arinamayacagimi biliyorum yuk cok fazla uzerimde... kendimde bi isik gormuyorum...

COK GUNAHKARIM

Yasim 25 bekar bir kizim,kucuk yasimdan beri cok igrenc seyler yaptim. Bunlari daha hic kimsey ile paylasamadim.

İnsan Nefsine Nasıl Zulüm Eder.

Cenabı hak insanın gözünün önünde her mevsimde haşrin yüz binler numunelerini prova ettiği halde ,yüz binler semavi fermanlar, peygamberler ve veliler saadeti ebediyeyi ,cenneti ,sonsuz lezzetleri müjde ve haber verdikleri halde, zalim ve gafil insan bu koca delilleri, vaatleri ,nimetleri ve müjdeleri bir harama ,günaha, zevke ve anlık lezzette feda ederek nefsine zulmedebiliyor..Allahın ona vaat ettiği sonsuz nimetler bırakıp nefsinin çocukça fani ve zail arzu ve isteklerine müşteri olabiliyor..Halbu ki, küçük bir çocuğu yalancı emzikle oyalamakla, nefsi dünyan

Günaha Girmenin Sebebi Bilmemek mi?

Rabbimiz Teâla, Adem (A.S)'a insanoğlunun yeryüzünde kullanacağı bütün lisanları öğretmiştir. Şeftaliye kokuyu, koyuna sütü, arıya bal vermesini öğreten Allahu Teâla'nın, bir nebisine bütün lisanları bildirmesi, yeryüzünde bulunan ilimleri öğretmesi, Allah'ın azametine göre bir sineğin gözü, bir devenin tırnağı gibi küçük bir mesele ama insanoğluna göre büyük meseledir.

nefsin ayıpları 4(devam)

Nefsin ayıpları:4(devam)

İbadetlerden haz almamak
4


Esselamü aleyküm:

Yaptığı ibadetlerden haz ve tat almamak,nefsin bir diğer ayıbıdır.bunun nedeni,kişinin,yaptığı ibadete riya karıştırması ve bu yüzden ibadeti tam bir bağlılık duygusu içinde yerine getirememesidir veya sünnetlerden birini terk etmesidir..

Bu ayıptan arınmanın yolu:

nefsin ayıpları(devam)

Nefsin ayıpları:(devam)


İNSANLARDAN YARDIM BEKLEMEK
2

Nefsin bir diğer ayıbı ,gerçekte fayda ve zarar verme gücüne sahip olmayan insanoğlundan kendisine dokunan zararı gidermesini veya fayda vermesini beklemek;ALLAH,rızkına kefil olduğu halde rızık kaygısı çekmektir.

Bu ayıptan arınmanı yolu:

ALLAH’ın Kur’an-ı kerim’de haber verdiği ;gerçeklere doğru bir inançla iman etmektir.ALLAH Teala şöyle buyurmaktadır:

NEFSİN MERTEBELERİ

Emr Alemi‘nden rabbanî bir lâtife olan insanî nefs , sıfatlarına göre farklı isimler alır. Hayvanî nefsin tesirinden uzaklaştıkça sıfatı değişir, mertebesi de yükselir. Nihayet tamamen billurlaşıp Rabbi‘ne vasıl olur.

İnsan, aşağıda ismi geçen mertebelerden sadece birinde olabilir. Üst mertebelere yükselebildiği gibi, geri de düşebilir. Bu mertebe ve isimleri sırasıyla görelim:

Damat Efendi

Mecmau'l-Enhür sahibi Muhammed b. Süleyman, “Damat Efendi” lakabıyla meşhur olmuştur. Çünkü, bu iffet âbidesi, talebelik döneminde bir gece yarısı, mum ışığı altında ders çalışmaktadır. İlmî mütâlaalara daldığı bir esnada kapısı çalınır. O vakitte birinin gelmesinin hasıl ettiği hayret ve misafirin kimliği hakkındaki merakla hemen kapıyı açar. Karşısında genç ve güzel bir kızcağız durmaktadır. Misafir, yolunu kaybettiğini ve etrafta başka bir ışık göremediği için onun kapısını çalmaya mecbur kaldığını söyler.