Messenger’da Çin’i bile solladık

Türklerin en sevdiği işlerin başında gelir sohbet etmek. Neredeyse genlerimize kadar işleyen bu özelliğimizi artık sanal âleme de taşıdık ve yeni bir dünya rekoruna imza attık.
Bu uğurda nüfusu bizden çok fazla olan ABD’yi geçmek şöyle dursun 1,3 milyar nüfusa sahip Çin’i bile bilgisayar başında sohbet yaparak solladık.

Adeta “Türkler sohbeti sever” sözünü boşa çıkarmamak için yemedik, içmedik bilgisayarın başında sabahladık. Guinness Rekorlar Kitabı’na girecek bir performans sergileyen 118 milyon MSN Messenger abonesinin girişimleri neticesinde dünya beşinciliği koltuğuna kurula kurula oturduk. Ne mi kazandık? Bu sorunun cevabını henüz kimse net olarak açıklayamıyor; ama “Chatseverler, bu hızla giderse bir yıl sonra kesin birincilik koltuğuna otururuz” söylentileri şimdiden kulaktan kulağa dolaşmaya başladı bile.

Zira Microsoft’un patronu Bill Gates’in açıklamaları da bu yönde. Türkiye internet üzerinden gönderilen mesaj sayısında Japonya’yı 22’ye katlarken, Çin ve Amerika gibi ülkelerin de önüne geçti. Abone sayısında Türkiye’nin gerisindeki ülkeler arasında Çin ve İngiltere de var. Microsoft MSN’nin Ortadoğu ve Afrika bölgesi sorumlusu Ebru Çapa, 31 Mart 2006 tarihi itibarı ile Türkiye’de MSN abone sayısını 11 milyon 789 kişi olarak açıkladı. Çapa, ülkemizin bu sayı ile 12 milyon 188 bin aboneli Fransa’dan hemen sonra geldiğini kaydediyor.

Yine Microsoft’a göre, Türkiye’de MSN kullanıcılarının listesinde ortalama 66,8 kişi bulunuyor. Ayda ortalama 16,8 milyon konuşma penceresi açılıyor. Bu sohbet penceresi sayısında da Avrupa’yı geride bıraktık. Almanya ve İtalya bizi yakın takibe alan iki ülke.

13 MSN ülkesi, bir Türk’e emanet

Türklerin bu işi çok sevdiğini keşfeden Bill Gates, Türkiye dahil 13 ülkeyi Ebru Çapa’ya emanet etti. Daha önce Microsoft Türkiye’de çalışan Çapa, bugün İsrail, Güney Afrika ve Suudi Arabistan’daki chat meraklılarını yönetiyor. Tabii ki bu başarı sadece MSN ile sınırlı kalmıyor. Hotmail kullanımında da dünya sekizincisi olduk. Şirketin web tabanlı e-posta servisi Hotmail’de 31 Mart 2006 itibarıyla 8 milyon 675 bin ‘tr’ uzantılı posta adresi bulunuyor.

Aman dikkat! Chat’in fazlası zarar

Dünyada 900 milyon kullanıcı, 285 milyon internete bağlı bilgisayar, Türkiye’de ise 8 milyon civarında kullanıcı ve 300 bin civarında internete bağlı bilgisayar bulunuyor. Bilgisayar başı sohbetler, boşanmalara kadar varan sonuçlar doğuruyor. Türkiye’de kadınların yüzde 7,6’sının erkeklerin ise yüzde 20’sinin internet kullandığını belirten uzmanlar, chat’in bir süre sonra insanları bilgisayara bağımlı hale getirdiğini vurguluyor. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Evlilik Danışma Merkezi sorumlusu Psikiyatrist Dr. Rukiye Hayran’a göre, karşı cinsle chat yapma merakın sebebi eşler arasındaki iletişimsizlik. İnsanların yakınlık kurma, ilgi, şefkat gösterme duygularını kaybettiğine dikkat çeken Hayran, büyük şehirlerde insanların evli olsalar bile kalabalıklarda yalnızlık yaşadığını belirtiyor. “Sanal âlemde tanımadığı insanlarla sınırsızca her konuda konuşmak insanların merak ve macera duygularını da tahrik ediyor. Kimi zaman sigara, kumar gibi bağımlılık haline gelebiliyor bu istek.” diyor.

Chat yaptığı kişi kızı çıktı

51 yaşındaki Çinli’nin, chatte tanıştığı genç kızla buluşmak istedi. China Daily gazetesinin haberine göre, ismi ‘Zhu’ olarak açıklanan adamın 1 hafta boyunca yazıştığı kişi kendi kızı çıktı. Yine benzer bir örnek Türkiye’de yaşandı. Uzun süre chat yaptığı kadına buluşma teklif eden A.D., gittiği restoranda kötü bir sürprizle karşılaştı. Randevu verdiği kişinin kendi karısı olduğunu öğrenen adam şoka girdi.

Yargıtay, chat yapanı boşuyor

Eşinin internette chat yaptığı kadınlara bekâr olduğunu yazdığını ve aldattığını iddia eden Ş.A., yerel mahkemeye boşanma davası açtı. Eşi boşanmamakta direnince Ş.A., eşinin chat ve elektronik posta dökümlerini mahkemeye delil olarak sundu. Mahkeme, AŞ.’nın sunduğu delillerle boşanmasına karar verdi.

CUMAERTESİ / ZAMAN
Türkiye, MSN Messenger kullanımında Dünya 5.'liğine sahip

27.05.2006 14:14

Messenger’da Çin’i bile solladık yorumları

  • Image Description
    Misafir22
    14.10.2006

    Slm.Ben bazi seylere katilmiyorum nedeni ise msn dediginiiz program gercekten guzel bir olay tabi kullanmasini bilene ben isvicrede yasiyan bir bayanim ailem turkiyede onlari gorme acisindan ve konusma acisindan bu program cok ise yariyor tabi bu programi kotuye kullananlara bir sey diyemicem rabbim insanlara akil vermistir irade vermistir herkes kendinden mesuldur bu programi kotuye kullananlarla kulanmayanlari ayni kefeye koymak iyi bir sey degil net dunyasi guzel bir insanliga sunulan iyi bir nimet fakat dedigim gibi iyi kullanilirsa nihayetinde sizler bize net dunyasindan ulasiyorsuniz demi.Rabbimin melekleri sizinle olsun.

  • Image Description
    Sadık BAL
    13.08.2006

    burda msn'in zararlarından bahsediliyor siz hala resimle falan uğraşıyorsunuz...

  • Image Description
    ismail
    17.07.2006

    bir sorun var da bilgilendiriseniz sevinirim benim msn nin resim bölümünde resim yok ayarlamaya çalışıyorum ama olmuyor teknik ayarlanabilirmi ayarlayabilirseniz sevinirim

  • Image Description
    bak şuna
    14.10.2006

    aferim aferim iyi makara yapıyorsun :)