ÖŞÜR İLE ZEKATI TEFRİK ÖLÇÜLERİ
Öşür, toprak mahsullerinin zekâtı olmakla beraber, diğer malların zekâtından farklı tarafları bulunmaktadır. Onları şöyle sıralayabiliriz:
a) Para ve ticaret mallarına yılda bir defa zekât verilmesi gerektiği halde, öşür arazisinden yılda kaç mahsûl elde edilirse hepsinden 1/10 (öşür) verilmesi lâzım gelir.
b) Zekât paranın ve malın kırkta birinden ödendiği halde, arazi mahsûllerinde onda bir üzerinden öşür verilmesi icap eder.
c) Zekâta tâbi olan bir mala sahip bulunan kimse, zekâtla mükellef olmak için, yıl sonunu beklemesi gerekir. Mahsülde böyle bir beklemeye müsaade yoktur. Hasat zamanı öşrün hemen verilmesi lâzım gelir.
d) Zekâtta mükellefin akıllı olması, erkeklik veya kadınlık çağına ulaşmış bulunması lâzımdır. Öşür arazisinde, mal sahibine değil, araziye bakılır, Sahibi fakir veya deli olsa da onun tarlasın da yetişen mahsülden öşür alınır
(1). Öşür, zekatta olduğu gibi, sırf ibadet değildir. Bir bakıma vergi olduğundan dolayı miras olarak varislere intikal etmiş bulunan mallardan da öşür alınır (2).
e) Para ve ticaret malı, yıl sonuna kadar bir artma göstermese bile, zekâta tâbi bulunmaktadır. Binaenaleyh, yıl sonunda mevcut olan malın değeri üzerinden zekâtı verilir. Öşür arazisi ekilmeyecek ve sulanmayacak olursa, mahsül yetişmeyeceğinden, bir şey vermesi gerekmez. Yani, öşür arazisinde, toprağın aslî kıymeti değil çıkan mahsül dikkate alınır.
f) Zekât mallarında farziyyetin tahakkuku için nisap miktarında bir malın bulunması şarttır. Öşür mükellefiyetinde bu husus ihtilaflıdır. Şöyle ki: İmam Ebu Yusuf ile İmam Muhammed, çıkan mahsulün beş vesk miktarında olmasını ve bir yıl dayanabilecek cinsten bulunmasını ifade etmektedirler (3).
İmam Ebû Hanife (r.a.), "Çıkan mahsül az veya çok olsun, sebze ve meyve gibi yaş mahsüllerden olsun veya arpa, buğday, yulaf ve susam gibi kuru mahsüllerden bulunsun, öşrünün verilmesi gerekir" ictihadında bulunmuştur. Sahih olan ve fakirin lehine bulu-nan hüküm de budur (4). Çünkü ihtiyatla amel, daima tercihe şâyandır.
(1) Fetavâ-i Hindiye, c. 1, sh. 197.
(2) İbni Âbidin, c. 2, sh. 67.
(3) 5 vesk, 998,4 kg. (takriben bir ton) dur.
(4) İbni Âbidin, c. 2, sh. 67.
ÖŞÜR İLE ZEKATI TEFRİK ÖLÇÜLERİ yorumları
Misafirorhan
01.01.200710 da 1 mi 20 de 1 miverilecek.parasiyle sulanıyorsa ,parasız sulanıyorsa yağmur suyu ile sulanıyorsa,dünya bir masraf ediyoruz bazan zarar ediyoruz.masraflar çıktıktan sonramı ,parasıyle sulama masrafsa 20 de 1 , attığımız gübre ilaç çalıştırdığımız işçi bunlar masraf değilmi,yağmur suyu ile sulanıyorsa 10 da 1 ,deniyor .eskidenki koşullarla şimdiki durum çok farklı değilmi,benzeytin öşürünüde birtürlü çözemedim yağ çektiriyoruz onların öşürleri de nasıl verilmeli devletemi yoksa fakirleremi vereceğiz. nekadar.bazı sayfalarda okudum türkiyede öşür verilmez yazıyor yardım cı olursanız memmun olurum.
imdat sezer
02.01.2007Bir takım insanlar biz devlete vergimizi ödüyoruz ne diye zekat verelim derler. Yine bu insanlar öşür mevzusunda da aynı bahaneyi sunarlar. Çıkan mahsulünüzün onda biri öşür olarak verilmesi gerekiyor. yukarıda da bu izah edilmeye çalışılmış. İslami bir kaide olduğu için en güzel tercihte bu öşrün kuran eğitimi va talebeleri için ayrılması olacaktır.
İBADETLE İLGİLİ MEVZULAR
- MESCİDDE ÖLÇÜ
- İBADETLERİMİZDE MAKBULİYET ÖLÇÜLERİ
- KULLUK VAZİFELERİNDE EFDALİYET ÖLÇÜLERİ
- İSLÂMÎ MÜKELLEFİYETLERDE ÖLÇÜ
- İFTİTAH TEKBİRİNDE ÖLÇÜ
- SECDENİN SIHHATİNDE FIKHÎ ÖLÇÜLER
- CEMAATLA KILINAN NAMAZLARDA SAF TEŞKİL ETME ÖLÇÜLERİ
- KENDİ MEZHEBİNDEN BAŞKA HAK BİR MEZHEBE MENSUP İMAMA UYARAK NAMAZ KILMADA ÖLÇÜ
- MESBÛKUN KAZA EDECEĞİ REK'ATLERDE OTURMA VE OKUMADA DİKKAT EDECEĞİ ÖLÇÜLER
- CEM'U TAKDİM VEYA CEM'U TE'HİRDE MEZHEPLER ARASI ÖLÇÜLER
- ŞİMAL KUTBUNDA NAMAZ VE ORUÇ MÜKELLEFİYETLERİNDE ÖLÇÜ
- İMAM SEÇMEKTE ÖLÇÜ
- RUHSATLA AMEL ETMEDE FIKHÎ ÖLÇÜLER
- CEMAATE DEVAM EDEMEMEYİ MÜBAH KILAN ÖZÜRLERİ TANIMADA ÖLÇÜ
- ÖZÜRLÜ KİMSELERİN NAMAZLARINI EDA ETMELERİNDE ÖLÇÜ
- ORUCUN BAŞLAYIP SON BULMASINDA ÖLÇÜ
- ORUCUN MAKBUL OLMASINDA ÖLÇÜ
- İFTAR VAKTİNDE ÖLÇÜ
- İFTAR SOFRASINDA ÖLÇÜ
- BAYRAM YAPMADA ÖLÇÜ
- DUADA ÖLÇÜ
- MAKBUL OLAN TEVBEDE İSLÂMÎ ÖLÇÜLER
- HAYIR YAPMADA ÖLÇÜ
- MALLARDA ZEKAT MÜKELLEFİYETİNİN BAŞLAMASINDA ÖLÇÜ
- ÖŞÜR İLE ZEKATI TEFRİK ÖLÇÜLERİ
- NAFİLE SADAKADA ÖLÇÜ
- KURBAN NİSABININ HESABINDAN MUAF OLAN HAVAYİC-İ ASLİYYEDE ÖLÇÜ
- KURBAN KESMEDE DİKKAT EDİLECEK ÖLÇÜLER
- KESİLEN KURBANLARIN KISIMLARI VE MEŞRUİYET ÖLÇÜLERİ
- ORTAKLAŞA KESİLEN KURBAN ETİNİN TAKSİMİNDE ÖLÇÜ