Gençlere evlilik öncesinde eğitim veren okullar yaygınlaştırılıyor

Sivil toplum kuruluşları ve belediyeler evlilikle ilgili eğitim seminerlerini ücretsiz veriyor. Aileden sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu da aile bağlarını güçlendirmek, boşanmaları önlemek için ‘Ana-Baba Okulu Projesi’ni hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Malezya, Kore ve Endonezya’da devlet politikası haline gelen ‘evlilik okulu’, Türkiye’de belediyelerin desteğiyle hayata geçiriliyor. Sağlam bir yuvanın eğitimli anne ve baba ile kurulacağını anlayan belediyeler, gençleri evlilik öncesinde eğitiyor. Şimdiye kadar danışmanlık şirketleri tarafından verilen eğitim seminerleri, sivil toplum kuruluşları ve belediyelerin desteğiyle ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. Bahçelievler’de evlilik okulu seminerlerine katılan ve sertifika alan Abdullah Tuğcu-Gülsüm Memiş çifti, evlenmeden önce aldıkları eğitimin faydalı olduğunu söylüyor. Aileden sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu da aile bağlarını güçlendirmek, boşanmaları ve kuşaklar arası çatışmayı önlemek için 1880 yılından beri ABD’de, 1929’dan beri ise Fransa’da uygulanan ‘Ana-Baba Okulu Projesi’ni hayata geçirmeye hazırlanıyor. Belediyelerin bünyesinde faaliyete geçecek proje ile iletişim bozukluğu giderilmeye çalışılacak, ebeveynler ile çocukları kişisel ve duygusal yönden geliştirilecek. TCK hazırlanırken taslak metinlerde yer almadığı halde tartışılan “zina yasası” ailenin önemini gündeme getirdi. Hayat Akademi’nin yürüttüğü evlilik okulu projesinin koordinatörü İdris Hızır, “İnsanlar, ehliyet almak için bile 2 ay kursa gidiyor. Aile gibi kutsal bir kurum inşa edilirken hiçbir kursa gerek duyulmuyor.” diyerek evlilik öncesi eğitime önem verilmesini istiyor. Bilinçsiz yapılan evliliklerde evde terör estiren bireylere rastladıklarına işaret eden Hızır, “Malezya, Kore ve Endonezya gibi ülkelerde 2 ay süren eğitimlere katılmayan gençler evlendirilmiyor. Türkiye’de de böyle olsun.” diyor. Sosyolog Yusuf Özkan Özburun ise son yıllarda aile kurumunda ciddi bir yıpranma olduğunu dile getiriyor. Türkiye’de insanların, Doğu ile Batı arasında sıkışıp kaldığını ifade eden Özburun, bireylerin modern ile geleneğin sentezini yapamadığını ve bu belirsizliğin kurulan ailelere de yansıdığını söylüyor. Evlenecek çiftlerin birbiriyle iletişim kurmasını isteyen Özburun, rastgele yapılan evliliklerin boşanma ile sonuçlandığını ve bu oranın yüzde 33’e çıktığını kaydediyor. Evlilikte anlayışlı olmanın çok önemli olduğuna dikkat çeken Özburun, çiftlerde bilinç düzeyi oluşturmaya çalıştıklarını vurguluyor. Ailelerde daha çok iletişim ve çatışma problemi ile karşılaştıklarını belirten sosyolog, eğitimin maliyetinin düşürülerek toplum geneline yayılmasını istiyor.

Balıkesir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nevzat Battal, Türkiye’de evlenme aşamasına gelmiş kişilerin bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi için valilik öncülüğünde evlilik okullarının kurulmasını önermişti. Eğitim oranının düşük olduğunu belirten Battal, “Toplumun çekirdeğini oluşturan bireylerin eğitilmesi çok büyük önem taşıyor. Çiftlerin bilinçlendirilmesiyle Türkiye’nin büyük sorunlarından biri olan çocuk ve anne ölümleri de azalacak.” şeklinde konuşuyor.

30.08.2005
Habibe Demircan
İstanbul

KADIN AİLE