Aile İçi iletisim

Aile toplumun en küçük birimi olmakla beraber, toplumu en fazla etkileyen kurumdur. Aile kurumunun temel islevlerinden biri de, ailedeki herkesin en verimli sekilde gelisimini yerine getirmektir. Gelisimin saGlikli sekli, her bireyin ihtiyacini mümkün mertebede karsilamaktir.

Aile içi iletisim de, bu ihtiyaçlardan biridir. Her ailede iletisim farkliliklar gösterir. Hepimizin kendi kisisel özelliklerimizden kaynaklanan iletisim biçimi vardir. iletisim biçimi farkli olsa da, önemli olan aile içi bireylerin birbirleriyle iletisim kopukluklari olmamasidir.

Önce ebeveynin aralarindaki iletisimin saGlikli olmasi gerekir. Zira yuvanin huzur ve güvenliGi çocuGun gelisimi ve ruhsal saGliGi için gereklidir. Anne,baba ihtiyaçlari hakkinda birbirleriyle ne kadar samimi, net, açik sekilde iletisim kurarlarsa çocuklar da bu oranda ihtiyaçlarini saGlikli ifade edebileceklerdir.

Ailenin sorunlari gizli,sakli kalmayip, konusulabilecek müsait zemin olusturulup, ortaklasa çözüm yollari araniyorsa saGlikli aile iletisiminden söz edebiliriz.

Yapilan bilimsel arastirmalar gösteriyor ki; yeni doGmus bir bebekle ne kadar ilgilenilir, konusulur, temas kurulursa, bebeGin duygusal gelisimi olumlu artis gösterir. BebeGin dil gelisimine de iletisim katkida bulunur.

iletisimin temelinde yer alan dinleme ve anlatma, karsilikli konusmanin birbirinden ayrilmaz parçalaridir. Esler birbirlerine konusma firsati verirken çocuklarina da böylesi firsat vererek çocuGun önce kendini birey olarak algilamasina ve böylece ihtiyaci olan duygusal aktarimdan dolayi rahatlamasina imkân taniyacaktir.

Aile içi iletisimde diGer önemli nokta, empati kurabilmekti. Empati, kendimizi karsimizdaki kisinin yerine koyabilme hadisesidir. Meselâ çocuk oynarken oyuncaGini kirdiGinda ,Üzülecek ne var? diyeceGimize, o oyuncaGin çocuGumuz için ne kadar kiymetli olduGunu anladiGimizi belirten cümleler kurmamiz gerekir. OyuncaGini çok sevdiGini ve buna üzüldüGünü anliyorum,gibi.

Etkin aile iletisimi için gerekli sartlardan biri de, aile faaliyetlerinin plânlanmasina çocuklarin da katkida bulunmalarina, fikirlerini söylemelerine izin vermektir. Meselâ; babanin yaz tatilini nerede,nasil geçirmek istediklerini tüm aileye sormasi ve bu doGrultuda kararlar almasi, herkese kendini daha iyi hissettirir.

SaGlikli iletisimin diGer kosulu da ses tonudur. Ses tonumuzu konuya göre ayarlamaliyiz ki, sevgimiz hissedilsin, hayirimiz dikkate alinsin. Aksi takdirde israr gelistiren çocuklara sahip olabiliriz. Ses tonundaki vurgu aslinda çocuGa ne yapmasi gerektiGini de bir nebze olarak vurgular.

iletisimde; yargilamadan baslamak, anlamaya çalismak, sadece duymak deGil, etkin dinlemek önemlidir.

a. Dinlerken fiziksel halimize dikkat etmemiz gerekir.
b. iletisimde bulunduGumuz kisinin karsisina oturmak,
c. Çehremizi ona yöneltmek,
d. Dikkatli dinlemek,
e. Arada bir kendisini dinlediGimizi ifade eden mimikler kullanmak,
f. Konusurken müdahale etmemek,
g. Duygusal cümlelere dikkat etmek ve bunu anladiGini gösteren ifadeler kullanmaya çalismak önemlidir.

Unutmayalim ki; iletisim baskasini olduGu kadar kendimizi de anlama aracidir. Ne kadar olumlu iletisim varsa, o kadar kendimiz ve ötekiyle barisiGiz demektir.

Psikolg Yasemin Uçal Abdullah

Aile İçi iletisim yorumları

  • Image Description
    teslimiyet
    05.12.2006

    Etkin aile iletisimi için gerekli sartlardan biri de, aile faaliyetlerinin plânlanmasina çocuklarin da katkida bulunmalarina, fikirlerini söylemelerine izin vermektir. Meselâ; babanin yaz tatilini nerede,nasil geçirmek istediklerini tüm aileye sormasi ve bu doGrultuda kararlar almasi, herkese kendini daha iyi hissettirir.

    katılmıyorum baba yaz tatilini deniz kenarında geçirmek istedi diyelim çocuklarda bunu istedi ne yapacağız 4 kişilik ailede 3ü denizi tercih etti diye günahla içiçe mi tatil yapacağız.çocukların fikirlerinin alınacağı zamanlar elbet var ama.anne baba önce kendi arasında doğru bi tercih yapması lazım.....ondan sonra çocuklara danışılabilir. bu herkese kendini daha iyi hissettirmiyo malesef biz hepimiz bunu istiyoruz sen tek sin mantığı ile o çocuklarıda uygun olmayan ortamlarda tatil yapmalarına sebibiyet veriyoruz.biz onların başında koruyucu değilmiyiz.