Evliliğin Dinimizdeki Yeri

Temeli sağlam olmalı:

İnsan, yaratılmışların en üstünü, en şereflisidir. Dünya ve dünyanın içindekiler, canlı cansız herşey insan için yaratılmıştır. İnsan neslinin devamı da, erkek ve kadının evliliği ile ailenin kurulması ile mümkün olmaktadır.

Âilenin temelini karı-koca teşkil eder. Kadını zelil, erkeği sefil ve rezil etmeden, toplum içindeki yerlerini almasını sağlayan İslamiyettir.

Kadın ve erkeğin bir arada bulunmasının en güzel şekli, İslamiyete uygun bir evliliktir. Kurulan yuvanın başlangıçtan sonuna kadar huzurla devamı, erkek ve kadının görevlerini bilip buna göre yaşamaları ile mümkün olabilir.

İslamiyet, her hususta olduğu gibi bu hususta da yapılması gerekenleri açıkca bildirmiştir. Bunlara uyanlar rahat etmiş uymayanlar her zaman, perişan olmuştur.

Yuvanın sağlam olabilmesi, karı-kocanın dine uymalarına bağlıdır. Aksi halde, evlilikten beklenilen fayda tam ve noksansız elde edilemez. O halde kadın ve erkeğin İslami ölçülere azamı dikkat eden kimseler olması lâzım gelmektedir.Temel sağlam olursa kurulan yuva da sağlam olur. Dünya ve ahıret huzuru sağlanmış olur.

Evlenmek istiyen bir erkeğin, nikahın önemini, nasıl yapılacağını, alacağı kızı seçerken nelere dikkat etmesi lazım olduğunu ve hanımına, çocuklarına ve akrabasına karşı vazifelerini, önceden öğrenmesi lazımdır.

Erkeğin ve kadının hayırlısı:

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

"Mü'minlerin imanca en olgunu, ahlak itibariyle en güzel olanıdır. Sizin hayırlınız, kadınları için hayırlı olanlarınızdır"

"Sizin hayırlınız, aile fertlerine hayırlı olanınızdır. Ben ehlime, aileme hayırlı olmada sizin en hayırlınızım"

Güzel ahlaklı ve aile fertlerine karşı iyi niyetli olan kimse hayırlı bir erkektir.

Bir erkek, alacağı kadının hayırlı olmasını isterse onda şu hususları aramalıdır:

Cenab-ı Hakka ibadetini bırakmayan, kocasına itaatte ve hürmette kusur etmeyen, onun kazancını saçıp savurmayan, dünyaya getirdiği çocuğunu İslami terbiye üzerine yetiştiren, iffet ve haya sahibi bir hanım olmalıdır.

Zamanımızda bir çok kimseler, alacağı kadının serveti veya maaşı olup olmadığını araştırmaktadır. Hadis-i şerifte ise,

"Kadın, ya malı için veya güzelliği için, yahut dini için alınır. Siz dini olanı alınız! Malı için alan, malına kavuşamaz. Yalnız güzelliği için alan, güzelliğinden mahrum kalır." buyurulmaktadır.

Din ile güzellik birlikte olması çok iyi olur.

Büyük velilerden Ebu Süleyman Darani hazretleri şöyle demektedir:

“Dünya n’metlerinin en kıymetlisi, saliha olan kadındır. Îmanı olan ve İslamiyete uyan kimseye salih denir. Saliha kadın, kocasını haram işlemekten korur. İyilik ve ibadet yapmasına yardımcı olur. Saliha olmıyan kadın, zararlı olur.”

Resulullah efendimize:

- Ey Allahın Resulü, kadının hayırlı olanı hangisidir? diye sorulmuştu. Resul-i Ekrem efendimiz buyurdular ki:

- Kocası yüzüne baksa onu memnun eden, bir şey emretse itaat eden, nefsinde, malında, hoşlanmıyacağı bir işle, kocasına karşı gelmiyendir.

Asık suratlı, geçimsiz ve her zaman tartışmaya yol açan bir kadın, hayır getirmez. Hz. Lokman oğluna şöyle öğüt vermiştir:

"Oğlum! Kötü, huysuz kadından sakın. O seni vaktinden evvel kocatır."

İnsanın en çok takdir edilecek yönü, göze hoş görünen cihetleri değil, gönlün seveceği taraflarıdır. Bu sebeple bir kadında en fazla takdir edilecek meziyyet iffet, haya ve güzel huydur.

Mehmet Oruç

(Evliliğin Dinimizdeki Yeri)

Evliliğin Dinimizdeki Yeri yorumları

  • Image Description
    vildan
    29.11.2006

    HAYIRLI ÇALIŞMALAR BENİM BAZI SORULARIM OLUCAKTI BANA CEVAP VEREBİLİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM BİLGİLERİNİZE İHTİYACIM VAR.
    1-EVLİLİKTE KADIN İŞDE ÇALIŞMASI DOĞRUMU?GÜNAHMI?SEVAPMI?
    2-KADIN İŞDE ÇALIŞIYOR VE HELAL PARA KAZANIYOR KAZANDIĞI PARADAN
    Bİ KISMINI EŞİNDEN GİZLEYİP KENDİ İSTEDİĞİ GİBİ HARCASA GÜNAH OLURMU ?
    3-SALİHA OLAN Bİ KADIN EŞİNDEN BUNA RAGMEN EZİYET GÖRÜYORSA BUNUN
    HÜKMÜ NEDİR ?
    4-SALİHA OLAN KADIN EŞİNE DOĞRU YOLU GÖSTERMEYE ÇALIŞIYOR DİNEN GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMEYİ İSTİYORSA EŞİ YAPMIYORSA VE KADINA DA
    KULUK GÖREVLERİNDE YAPMASINA ENGEL OLUYORSA HÜKMÜ NEDİR?